22 Eylül 2006

YAPRAK GİBİ SALLANMAYIN
IBorderline: Bu rahatsizlik son zamanlarda moda oldu. Ozellikle hayata atilmak uzere olan gencleri etkisi altina aliyor. Bu rahatsizlik aktif istikrarsizlik, dengesizlik, cevredeki okaylara asiri duyarlilik, kendine guvensizlik, kronik bir "bosluk duygusu" ve bir uctan diger bir uca savrulma gibi belirtilerle kendini gosteriyor. Belirsizlik ve kararsizlik, ortami da rahatsizliga surukluyor. Ekonomik ve toplumsal planda ise bu semptomlar, zaman zaman hepimizde goruluyor. Bir an ekonominin gelecegini aydinlik gorebiliyoruz, kisa bir sure sonra batmaya basladigimizi dusunebiliyoruz.
Asiri Rasyonalizasyon: William Glasser`in tanimladigi bu rahatsizliga tutulanlar; toplumdaki aksakliklar uzerine surekli konusur, fikir yurutur, firsat buldugunda tartisir. Ancak is eyleme geldiginde frene basar. Bu tip, hayattan korkusunu konusarak, gizlemeye calisir. Genellikle zararsizdir ama bu kisinin sozlerine kanip pesinden gidenleri hayal kirikligina ugratir. Bunlari TV kanallarinda cok gorebiliyoruz. Konusmalarin mantiksizlasmasi durumunda ise "logore" (laf ishali) teshisi gecerli olur.
Manipulatif Kisilik: Kendisini cok mukemmel gordugu icin hayatini, bakalarini "adam etmeye" adamistir. Diger insanlarin kisiliklerini yok sayar. Insanlari koyun gibi gutmeyi isteyenler de bu gruptandir. Bu tip kisilerin en olumlu olanlari, kendilerini diger insanlardan ustun gordugu "hosgoru"kelimesini cok kullanirlar. Kucuk-buyuk, zengin-fakir her canli varliga ve dogaya "saygi" duymayi ogrenen kisi ise bu rahatsizliktan kolayca kurtulur.Devamı Aşağıda

Hiç yorum yok: